Færre hudplejeprodukter = større frihed til huden

Færre hudplejeprodukter = større frihed til huden

Christine Løkkebø,

Hvor mange trin er der i din daglige hudplejerutine?

1…, 2…, 3…, 10?

Spørger du os, bør svaret være: så få som muligt.

Det giver nemlig både frihed til din hud og til din dag: med færre produkter, mindsker du mængden af kemikalier på din hud. Det er rigtig godt for dit hudmikrobiom. Og med færre produkter, frigiver du tid fra badeværelset. Tid, du kan bruge på andre ting.

Det er det, vi kalder ’skincare freedom’.

Problemet med mange produkter

De fleste af os, vil gerne have ’pæn hud’. Det vil for flertallet formentlig betyde hud, der føles sund og også udstråler det.

Takket være sociale medier - og alle mulige andre medier for den sags skyld, ved vi, hvordan vi får det ved at kombinere ’sheet masks’ med ’clay masks’ med syrepeeling med retinol med hyaloron med c-vitaminserum med antirynkecreme med solcreme med spf 50. 

Eller rettere, hvordan vi burde få det.

De mange trin i hudplejerutinen til trods, er der nemlig ingen garanti for, at din hud opfører sig, som du gerne vil.

Faktisk er der ligefrem stor sandsynlighed for det modsatte.

Lad os skynde os at sige, at alle de ovennævnte ting, og hvad der ellers findes til huden derude, kan have rigtig gode effekter. Vitaminer er sunde - det ved vi - og syrer kan være både immunstimulerende, have antimikrobielle effekter og hjælpe med at genoprette ph-niveauet på huden.

Men at bruge mange produkter med aktive ingredienser samtidigt, kan irritere huden ligesom mange hudplejeprodukter ofte også er lig med mange kemikalier og konserveringsmidler.

En gennemsnitlig kvinde i den vestlige verden vil som en del af sin personlige pleje dagligt bruge 12 forskellige produkter, der i snit indeholder 168 forskellige kemikalier tilsammen. Mænd bruger lidt færre produkter, men udsættes stadig dagligt for omkring 85 forskellige kemiske stoffer.

Og så er det ikke medregnet, hvad huden ellers kommer i kontakt med på daglig basis gennem andre produkter som for eksempel rengørings- og vaskemidler.

Samlet kan det skabe en massiv påvirkning af huden, som i sidste ende kan føre til en ubalance i mikrobiomet.

Kommer hudens mikrobiom ud af balance, kan det betyde, at potentielt skadelige bakterier får mulighed for at formere sig og dermed blive flere end de gode bakterier. Det vil forringe eller ødelægge hudens immunforsvar og barrierefunktion, og det kan for eksempel lede til problemer som bumser, rødme, irritation og kløe. Alt det, du i første omgang formentlig har rakt ud efter de mange produkter for at undgå. 

Keep it simple

Simpelt er bedst. Hudpleje behøver slet ikke være så kompliceret. Faktisk gør du din hud en tjeneste ved at gøre mindre – og lade de gode bakterier gøre mere. 

Ved at tilføje gode, probiotiske bakterier til huden øges diversiteten nemlig i mikrobiomet. Det er godt. For det første fordi de gode bakterier så vil være i overtal. For det andet fordi de probiotiske bakterier ikke alene bidrager med en lang række gavnlige ting (præcis hvilke, kan du læse mere om her), men også indgår i dialog med de andre bakterier, så de i fællesskab kan holde din hud i balance.

Du giver altså, så at sige, huden de bedste vilkår for at kunne tage sig af sig selv.

Daglig rutine med probiotiske bakterier

En daglig rutine med probiotisk hudpleje er let og hurtig.

Optimalt set ville en enkelt olie eller serum med milliarder af gode, probiotiske bakterier være nok. Men da mange af os lever i bymiljøer, hvor vi udsættes for luftforurening og mange af os også bruger make-up i et eller andet omfang, kan det være nødvendigt at rense huden jævnligt, for at undgå at porerne tilstoppes og der skabes ubalance i huden.

Rensen bør være mild og skånsom, så hudmikrobiomet forstyrres mindst muligt.

Undgå derfor gerne produkter, hvor huden føles tør og stram efterfølgende, så er den for hård for huden, og undgå også gerne at bruge produkter med eksfolierende fysiske korn på daglig basis. Vælg optimalt set en sæbefri rens, da sæbe er meget basisk og derfor udtørrer huden.

Rens huden en til to gange dagligt efter behov og tilsæt derefter den olie eller serum, der passer til din hud og dens aktuelle tilstand.

Det er sådan set alt, du behøver, men hvis du vil, kan du godt tilføje flere produkter.

Lad blot olien eller serummen trænge ind i huden, før du tilsætter mere. På den måde giver du de gode bakterier lidt arbejdsro.

Vidste du, at mange af vores produkter er klassificeret som A-kolbe af Kemiluppen?

Day Care Oil

Oil for Redness

Oil for Acne-prone Skin

Serum for Acne-prone Skin

Serum for Atopic Skin

Postbiotic Body Cream