[ Akne ]

Selvom ordet akne ofte leder tankerne til svært udbrud af bumser, er akne faktisk en samlende betegnelse for alt fra hudorme til bumser til de mere dybdeliggende cyster og bylder i huden.

Fælles for det hele er, at det er en bakteriel irritation i huden – en ubalance i mikrobiomet, hvor en skadelig bakterie har fået overtaget.BAK Serum for Acne Prone Skin Before & AfterBumser

Bumser[1] er ofte forårsaget af hormonelle ændringer, der opstår i puberteten eller periodevis i løbet af livet - for eksempel før menstruation eller under graviditet. Det kan også skyldes andre faktorer såsom stress, træthed, kost og forurening. Ofte er bumser også genetisk betinget - har dine forældre haft bumser, er det sandsynligt, at du også får det.

Hvorfor får du bumser?

Hormonelle ændringer kan forårsage øget talgproduktion samt en øget produktion af hudceller, der tilstopper porerne med en blanding af celler og talg.

De blokerede porer danner grobund for bakterier, der irriterer talgkirtlerne og det kan føre til flere typer bumser.

 

[1] hævede, røde knopper eller ’urenheder’ (der dog ikke har noget at gøre med, at du eller din hud er uren).

Daglige råd:

  • Rens huden og området to gange dagligt med et mildt renseprodukt.
  • Følg op med en daglig hudplejecreme, olie eller serum.
  • Vælg produkter og makeup, der ikke tilstopper porerne.
  • Beskyt din hud mod solen, da soleksponering kan øge talgproduktionen.
  • Pres ikke bumser, da dette kan forværre inflammationen og kan efterlade mærker og ar i huden.
  • Hvis din urene hud forværres til trods for disse råd, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog.