Hudproblemer

Tilfælde af eksem, akne, psoriasis og mange andre hudproblemer er steget drastisk igennem de sidste årtier.

Man ved endnu ikke præcis, hvorfor det forholder sig sådan, men det seneste årtis forskning i mikrobiomet har været med til at etablere idéen om, at tabet af bakteriediversitet hos os mennesker er medvirkende til en lang række hudproblemer - såvel som andre problemer i kroppen.

BAK Skincare_Probiotic Serum for Atopic Skin
De fleste bakterier er hudens allierede

Langt de fleste bakterier er vigtige for din huds sundhed, styrke og smidighed, og kun få bakterier er potentielt skadelige og kan forårsage infektioner og forværre smertefulde og irriterende hudproblemer.

Så længe der er balance i dit hudmikrobiom - det vil sige, så længe, der er en høj diversitet i bakteriesammensætningen, hvor gode og gavnlige bakterier naturligt vil være overrepræsenteret, er alt i princippet i skønneste orden.

Så pas godt på dine bakterier og dit mikrobiom.

[ Akne ]

Selvom ordet akne ofte leder tankerne til svært udbrud af bumser, er akne faktisk en samlende betegnelse for alt fra hudorme til bumser til de mere dybdeliggende cyster og bylder i huden.

Fælles for det hele er, at det er en bakteriel irritation i huden – en ubalance i mikrobiomet, hvor en skadelig bakterie har fået overtaget.BAK Serum for Acne Prone Skin Before & AfterBumser

Bumser[1] er ofte forårsaget af hormonelle ændringer, der opstår i puberteten eller periodevis i løbet af livet - for eksempel før menstruation eller under graviditet. Det kan også skyldes andre faktorer såsom stress, træthed, kost og forurening. Ofte er bumser også genetisk betinget - har dine forældre haft bumser, er det sandsynligt, at du også får det.

Hvorfor får du bumser?

Hormonelle ændringer kan forårsage øget talgproduktion samt en øget produktion af hudceller, der tilstopper porerne med en blanding af celler og talg.

De blokerede porer danner grobund for bakterier, der irriterer talgkirtlerne og det kan føre til flere typer bumser.

 

[1] hævede, røde knopper eller ’urenheder’ (der dog ikke har noget at gøre med, at du eller din hud er uren).

Daglige råd:

 • Rens huden og området to gange dagligt med et mildt renseprodukt.
 • Følg op med en daglig hudplejecreme, olie eller serum.
 • Vælg produkter og makeup, der ikke tilstopper porerne.
 • Beskyt din hud mod solen, da soleksponering kan øge talgproduktionen.
 • Pres ikke bumser, da dette kan forværre inflammationen og kan efterlade mærker og ar i huden.
 • Hvis din urene hud forværres til trods for disse råd, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog.
 

[ Tør og meget tør hud ]

Tør og meget tør hud bliver nemt irriteret, rød og kløende. Huden kan sprække og skalle af, og eventuelle rynker står tydeligere frem.

BAK Skincare Serum for Atopic Skin Before & After

Hvorfor får du tør hud? 

Tør hud kan være genetisk betinget og/eller skyldes faktorer som blandt andet temperatur, fugtighed eller kemikalier. Hudcellerne mister her evnen til at holde på fugten, huden får revner og sprækker, og det gør det lettere for skadelige bakterier, der kan forårsage kløe, rødme og irritation, at trænge ind i huden. 

Daglige råd: 

 • Brug milde renseprodukter på krop og i ansigt
 • Tag brusebade eller lunkne karbade
 • Undgå at gnubbe huden hårdt med håndklædet efter bad
 • Brug fugtgivende cremer til kroppen dagligt især efter brusebad og håndvask. Vær ekstra opmærksom i vintermånederne
 • Indtag væske nok
 • Hold en sund luftfugtighed i dit hjem
 • Hold temperaturen i dit soveværelse på 19 °C eller derunder

    [ Intimproblemer ]

    På et hvilket som helst tidspunkt anslås det, at ca. 30% af kvinder i den vestlige verden lider af vaginale problemer. Det fortæller naturligvis, at det vaginale mikrobiom (vaginale mikroflora) er følsomt og nemt slås ud af balance, men også at ubalancer i underlivet langt fra er ualmindeligt.BAK Skincare_Serum for intimate care

    Årsager 

    Kløe og svie i intimområdet skyldes ofte tørhed, men der kan være flere årsager. Det vaginale mikrobiom karakteriseres af relativ lav diversitet i forhold til andre steder på kroppen. Det består primært af lactobacilli (mælkesyrebakterier), specielt af arten Lactobacillus crispatus, som opretholder den essentielle, sure ph-balance (~4,5).
    Selvom en høj mikrobiel diversitet i mikrobiomet generelt anses som en indikator for sundhed er det ofte anderledes i det vaginale mikrobiom. Når den dominerende lactobacilli udskiftes af andre mikroorganismer, opleves det typisk som tegn på ubalance, der kan lede til vaginale problemer eller ubalance i skedens mikroflora. Det skyldes, at den normale bakteriesammensætning er forstyrret.

    På trods af dets lave diversitet varierer det vaginale mikrobiom stadig enormt fra person til person. Der er i videnskaben endnu mange ubekendte i forhold til, hvorfor disse variationer eksisterer, og hvordan de er opstået, men variationen er tydeligt påvirket af en række faktorer som etnicitet, alder, regionalt ophav med mere.