[ Intimproblemer ]

På et hvilket som helst tidspunkt anslås det, at ca. 30% af kvinder i den vestlige verden lider af bakteriel vaginose og/eller candida vaginose (skedesvamp); det er dog ikke alle der har symptomer. Det fortæller naturligvis, at det vaginale mikrobiom er følsomt og nemt slås ud af balance, men også at ubalancer i underlivet ikke er ualmindeligt og er noget vi bør tale åbent og sagligt omkring.

Det vaginale mikrobiom karakteriseres af relativ lav diversitet ift. andre steder på kroppen. Det består primært af lactobacilli (mælkesyrebakterier), specielt af arten Lactobacillus crispatus, som opretholder den essentielle, sure ph-balance (~4,5 – det samme som mange former for vin 😊), hvilket inhiberer væksten af mikroorganismer der kan forårsage intimproblemer. Selvom en høj mikrobiel diversitet i mikrobiomet generelt anses som en indikator for sundhed er det ofte anderledes i det vaginale mikrobiom. Når den dominerende lactobacilli udskiftes af andre mikroorganismer opleves det typisk som tegn på dysbiosis (ubalance) ledende til problemer som skedesvamp og bakteriel vaginose.

På trods af dets lave diversitet varierer det vaginale mikrobiom stadig enormt fra person til person. Der er i videnskaben endnu mange ukendte ift. hvorfor disse variationer eksisterende og hvordan de er opstået, men variationen er tydeligt påvirket af en række faktorer som race, alder, regionalt ophav, mm.