[ Mikrobiomet ]

Mikrobiomet er et fantastisk økosystem af mikroorganismer, heriblandt en masse bakterier, der lever på og i din krop. De fleste af dem bor i dine tarme, men mange lever også andre steder på kroppen, blandt andet på huden. Her kalder vi det meget passende vores hudmikrobiom.

Tilsammen repræsenterer mikroorganismerne mere end 50% af det totale antal celler i din krop, og det vil sige, at de faktisk udgør flere end dine egne menneskelige celler.

Du skal være glad for dit mikrobiom, for de mange mikroorganismer har flere gavnlige egenskaber.

Dit mikrobiom dannes ved fødslen

Nyere forskning peger på, at begyndelsen på dit mikrobiom allerede formes, mens du som foster får næring gennem moderkagen. Generelt antages det dog, at udformningen af vores mikrobiom starter ved fødslen, hvor du både optager forskellige mikrober gennem fødekanalen, ved hudkontakt og ved amning.  

Herefter udvikles diversiteten i mikrobiomet i takt med, at du kommer i kontakt med omverdenen.  

Når du er sammen med andre mennesker eller dyr, når du spiser, eller når du roder i mudderet og leger i naturen, eksponeres du for et væld af forskellige bakterier, der påvirker dit mikrobiom.

Da dit mikrobiom består af levende organismer, er det altid i udvikling, men kan ikke ændres permanent. Dit mikrobiom formes nemlig i de første år af dit liv og det mikrobiom, du har som treårig, vil i høj grad ligne dit mikrobiom i dag. 

Men: Mikrobiomet er følsomt og balancen kan nemt forstyrres. Det kan give potentielt skadelige bakterier mulighed for at udkonkurrere de gode og gavnlige bakterier. For eksempel kan en ubalance i dit hudmikrobiom resultere i bumser, rødme og tør, irriteret eller kløende hud.

Et sundt mikrobiom

Noget af de vigtigste, du kan gøre for at holde dit mikrobiom i balance, er faktisk at stoppe med at gøre ting, der påvirker dit mikrobiom negativt. 

Det er dog lettere sagt end gjort, for vores moderne livsstil er ikke altid lige mikrobiomvenlig.

Vi udsættes for luftforurening, tager i stigende grad medicin med antibiotika, og kommer i høj grad i kontakt med forskellig kemi gennem produkter, vi alle sammen regner for en helt naturlig del af dagligdagen. Det er for eksempel hud- og hårplejeprodukter og rengøringsmidler.

Alt sammen påvirker dit mikrobiom og kan føre til ubalance.

For bare at tage et eksempel: Efter du har vasket dig med en almindelig sæbe, som blandt andet dræber dele af mikrobiomet, går der flere timer før det er tilbage til ’normalen’. Gentages rutinen flere gange dagligt, kommer mikrobiomet aldrig tilbage til sin naturlige balance, hvilket på sigt medfører problemer, nogle endda kroniske.

I vesten har vi mistet ca. 30% af vores tarmbakteriestammer i forhold til mennesker, der lever mere traditionelt og som er mere disponeret for naturlige omgivelser, kost og livsstil.

Nyere forskning undersøger, hvilke eksakte funktioner de forsvundne bakteriestammer har.

I mikrobiomet består op mod 70% af de samme tre til fire bakteriestammer, mens de resterende 30 procent består af op mod 900 forskellige stammer.

Noget tyder på, at diversiteten af netop de resterende 30% er de vigtigste, og det er dem, vi i den vestlige verden er i gang med at udrydde.  

Når nu de fleste af os vil have svært ved at flytte langt ud i naturen og afskære os fra vores nuværende livsstil (der bestemt også har sine fordele), er en effektiv tilgang til at tage sig godt af sit mikrobiom at bruge probiotika.