[ Probiotika ]
Probiotika er levende bakterier, der gør noget godt for os.
Så kort kan det siges. Men hvis du gerne vil forstå, hvorfor du overhovedet skal bruge hudpleje med probiotiske bakterier, skal du fortsætte med at læse lidt endnu.
Det er levende!
At bakterierne er levende, er lidt et nøgleord her, for nogle af fordelene ved probiotiske produkter skyldes netop, at bakterierne er levende.
De levende bakterier bliver nemlig ved med at danne metabolitter (der danner mælkesyrer og andre gode ting), og de kan kommunikere med andre bakterier, hvilket kort sagt betyder, at de kan reagere på en given tilstand og ændre på den.
Til sammenligning findes der også hudplejeprodukter med døde bakterier, også kaldet postbiotika. De døde bakterier kan også bidrage med gode ting til huden, men da de er døde, kan de ikke skabe mere end det, de allerede kommer med. De er derfor mere sammenlignelige med traditionelle hudplejeprodukter.
Det er i sig selv lidt af en udfordring at holde bakterier i live i et kosmetikprodukt. For det første er den slags i dag ofte fyldt med konserveringsmidler, der netop har til formål at slå bakterier ihjel. Så den traditionelle måde at lave hudpleje på, har vi skullet gentænke.
Det har vi blandt andet gjort ved at lave oliebaserede produkter. Det gør nemlig konserveringsmidler overflødige, og samtidig kan vores bakterier overleve.
Herefter handler det om at holde bakterierne i live længst muligt, så du kan opnå størst mulig effekt af dem. Og her kommer vi til det, der kaldes CFU og som står for ’colony-forming unit’, der liiiidt kræver tungen lige i munden at holde styr på.
Det er nemlig vigtigt, at antallet af bakterier er tilstrækkeligt, for at det overhovedet kan gøre en forskel.
Vores produkter indeholder 10^9 CFU per milliliter, når de produceres. Det vil sige, at hver milliliter i produktet indeholder 100 millioner bakterier.
CFU’en falder dog over tid, så har du for eksempel et produkt, der er produceret for et halvt år siden, er CFU’en formentlig nærmere 10^8 CFU per milliliter. Her er det dog vigtigt at sige, at det stadig at regne som en tilstrækkelig mængde, netop fordi CFU’en har været så høj fra begyndelsen.
Efter lang tid, når bakterierne er døde, bliver de postbiotiske, der som nævnt tidligere også har god effekt på huden. Produktet er dog mest potent med de levende bakterier, og derfor anbefaler vi også, at du bruger produktet indenfor tre måneder.
Nøje udvalgte bakterier
Som du kunne læse længere oppe på siden, er der bakterier alle vegne, og selvom langt de fleste bakterier er gode for dig, vil det langt fra være alle, der har en konkret og gavnlig effekt på din hud.
For at opfylde definitionen 'probiotika', skal de levende mikroorganismer have demonstreret en positiv, sundhedsmæssig fordel. Det betyder, at den specifikke bakterie, der er tilsat produktet, skal have klinisk bevist at gøre en forskel. Det har bakterierne i vores produkter.
Vores produkter er resultatet af flere års forskning, hvor vi har fundet netop de bakteriestammer, der fungerer bedst mod lige præcis de formål, vi ønsker at hjælpe dig med, og vi sørger for, at de levende bakterier er til stede i tilstrækkelige mængder, når produktet når frem til dig.
De misforståede bakterier
I mange år er bakterier blevet set som noget, vi for alt i verden skal bekæmpe. Men at bakterier er farlige, er en af nutidens største misforståelser.
Bakterier kan ikke skæres over én kam. Ud af de millioner af forskellige bakterier, der findes, kender videnskaben kun færre end 100, der er patogene; altså skadelige for mennesker.
Et afbalanceret mikrobiom med høj bakteriel diversitet er en vigtig forudsætning for en sund hud og en sund krop. For vi lever i et symbiotisk afhængighedsforhold med vores bakterier. Vi giver dem kost og logi, og de hjælper os med at styrke vores immunforsvar, beskytte mod negative påvirkninger fra miljøet, bevare hudens optimale surhedsgrad (pH-værdi), producere stoffer, der er vigtige for os og meget mere. Altså i det hele taget at holde os sunde og raske.
Størstedelen af de bakterier, der lever på og i os er essentielle for vores basale fysiologiske egenskaber, som for eksempel at fordøje vores mad, hjælpe vores immunforsvar mod udefrakommende farer, og der er meget få funktioner i din krop, hvor bakterier ikke er involveret på den ene eller anden måde.
Bakterier holder huden sund
Bakterier er helt essentielle for hudens sundhed. For eksempel hjælper mælkesyrebakterierne med at vedligeholde et surt miljø (pH ~4,5), hvilket forhindrer skadelige bakterier i at kolonisere sig på huden. Det vil vi helst ikke have, for det kan føre til hudproblemer som blandt andet tør hud, eksem, bumser og akne.
Samtidig kan man måle, at mikroorganismer bidrager til dannelsen af ceramid, som er vigtigt for hudens barrierefunktion og evne til at binde fugt. Mikroorganismerne har desuden en antioxidativ effekt og virker således hæmmende på aldersrelaterede nedbrydningsprocesser forårsaget af frie radikaler og oxidation – med andre ord rynker og pigmentpletter.
Bakterier holder skeden sund
Det vaginale mikrobiom karakteriseres af relativ lav diversitet i forhold til andre steder på kroppen. Det består primært af lactobacilli (mælkesyrebakterier), specielt af arten Lactobacillus crispatus, som opretholder den essentielle, sure ph-balance (~4,5) hvilket hæmmer væksten af mikroorganismer, der kan forårsage intimproblemer.
Selvom en høj mikrobiel diversitet i mikrobiomet generelt anses som en indikator for sundhed, er det ofte anderledes i det vaginale mikrobiom. Når den dominerende lactobacilli udskiftes af andre mikroorganismer opleves det typisk som tegn på dysbiosis, der kan lede til problemer som kløe, irritation, lugt og øget udflåd.