
BAKs hudplejeskole: Probiotisk hudpleje i kombination med andre produkter
At holde sin hud ved lige i dag kan godt føles lidt ligesom at lege Den lille kemiker.
Der findes et utal af produkter på markedet, der kan kombineres på alle mulige – men pas på: også umulige – måder, for at du kan få den hud, du drømmer om.
Her hos BAK synes vi jo egentlig slet ikke, alle de produkter er nødvendige. Probiotiske bakterier rummer nemlig rigtig mange af de egenskaber, som de mange produkter hver især lover.
Men vi ved også, at det for mange er svært at give slip på netop dén syre eller de vitaminer, der gør, at huden eeendelig arter sig efter årevis med tørhed, bumser eller irritation.
Det betyder ikke, at du ikke kan have glæde af probiotisk hudpleje alligevel. Som med så meget andet i hudplejejunglen, kræver det blot lidt uddannelse.
Den giver vi dig her.
1. Lektion: Hvad har du brug for
Det er let at blive fristet af alt det, som skønhedsindustrien lover af fantastiske resultater.
Hvem vil ikke gerne have fejlfri hud, hvor man ikke kan spore så meget som én eneste pore, hvor hudtonen er ensartet, og hvor alderens uundgåelige rynker begrænser sig til milde linjer, der blot er et diskret vidne om et liv fyldt med oplevelser og glæde?
Hurtigt står man med et bugnende badeværelsesskab og en hudplejerutine, der ikke alene tager lang tid, men som faktisk også kan komme til at slide mere på huden end gavne.
Når det kommer til din hud, er less virkelig more.
Rigtig mange af de produkter, du kan købe, er faktisk rigtig gode. Og der er bestemt noget om, at visse vitaminer er særligt gavnlige for din hud, ligesom visse syrer eller mineraler er det.
Problemet opstår, når der er for mange af dem, og/eller når koncentrationen af det aktive stof er for høj: for mange aktive ingredienser risikerer at modarbejde hinanden, og en for høj koncentration af et eller flere aktive stoffer kan forstyrre dit hudmikrobioms naturlige balance.
Derfor bør du begå dig kritisk blandt hudplejeprodukterne og ikke blindt tilføje endnu et step til hudplejerutinen, blot fordi folk på sociale medier fortæller om fantastiske resultater med salicylsyre eller snegleslim.
Som sagt indledningsvis, får du rigtig mange forskellige gode stoffer med ét enkelt BAK-produkt, men har du særlige indsatsområder, er der ingen skade til at sætte ekstra ind netop her.
Undgå blot produkter, der forstyrrer de gode bakterier.
Hvilke ingredienser du trygt kan bruge, og hvilke du bør undgå, gennemgår vi i næste lektion nedenfor.
2. Lektion: do’s and dont’s
Hvis du gerne vil have maksimal effekt af probiotisk hudpleje, er det en vigtig tommelfingerregel at undgå produkter, der har en antibakteriel effekt.
Rigtig mange produkter til for eksempel behandling af bumser indeholder antibakterielle stoffer, og det vil slå de levende probiotiske bakterier ihjel, og dermed også resultere i en dårligere effekt af produktet.
Noget andet, der er godt at huske på, er at bruge probiotiske produkter på en lidt anden måde, end man måske er vant til med traditionel hudpleje:
Langt de fleste produkter kan kombineres med de probiotiske produkter, men optimalt set bør man vente til det probiotiske produkt er absorberet, før man påfører et andet kosmetisk produkt.
Du kan dog ’snyde’ lidt, for er din hud allerede lidt fugtig, vil bakterierne blive aktiveret med det samme, og så kan du godt tilføje andre produkter i umiddelbar forlængelse.
Du behøver ikke vente efter brug af for eksempel en ansigtsrens, da denne vil blive skyllet af med vand. Det samme gælder michellar water, der næsten bare er vand og derfor ikke forstyrrer bakterierne.
Bruger du masker gælder det (selvfølgelig), at du først bruger det probiotiske produkt bagefter.
Og så til en lille do’s and dont’s-liste over de mest populære aktive ingredienser indenfor hudpleje:
Retinol (A-vitamin):
A-vitamin eller retinol er kendt for sin evne til at forbedre hudstrukturen, mindske rynker og pigmentering og hjælpe på uren hud.
Får du A-vitamin udskrevet som piller på recept, er der ikke nogen risiko for, at det vil påvirke de levende bakterier der påføres huden.
Som creme eller serum er koncentrationen nogen gange meget høj, så høj at det vil kunne påvirke bakterierne. Så derfor: DO, men vær opmærksom på koncentrationen, og er det en meget koncentreret creme, så undgå at direkte kombinere produkterne samtidigt, men brug dem med nogle timers mellemrum. BAKs gode bakterier producerer også A-vitamin, så du få allerede lidt af de gavnlige vitaminer i din probiotiske hudpleje.
C-vitamin: DO. Der er ingen problemer i at tilføje ekstra C-vitamin til huden. Ikke for de probiotiske bakterier i hvert fald, men som med alle andre aktive ingredienser, bør man bruge dem med omtanke… Og de probiotiske bakterier producerer faktisk masser af gode vitaminer selv.
Niacinamid: DO.
Niacinamid bruges blandt andet til at mindske irritation, rødme og øget pigmentering i huden og er en form for B3-vitamin. Niacinamid kan roligt bruges sammen med probiotisk hudpleje, men det er mest optimalt at bruge produkterne forskudt af hinanden.
Niacinamid er endnu et stof, der også produceres af de probiotiske bakterier, så man får lidt ekstra med ved at bruge probiotiske bakterier.
Salicylsyre: DO. Salicylsyre bruges ofte som peelende og dybderensende ingrediens, og det kan du roligt fortsætte med, selvom du gerne vil have effekten af et probiotisk produkt også. Salicylsyre er faktisk også en af de ingredienser, som BAKs gode bakterier producerer, så du får automatisk glæde af salicylsyrens gode egenskaber med probiotisk hudpleje. Vil du alligevel gerne tilføje salicylsyre udover det probiotiske produkt, skal du blot være opmærksom på ikke at overgøre det.
Hyaluronsyre: Hyaluronsyre er kendt for sine fugtgivende egenskaber, og er derfor populær, hvis man synes, huden har mistet noget af sin spændstighed. Du kan sagtens bruge hyaluronsyre sammen med probiotisk hudpleje, men faktisk er de probiotiske bakterier også meget fugtgivende, da de styrker hudens barrierefunktion, hvilket blandt andet betyder, at huden bliver bedre til at holde på fugten. Så DO, men måske har du slet ikke brug for det med probiotisk hudpleje ved hånden :)
Zinc: DON’T. Zinc er lidt tricky. Mineralet bruges ofte til blandt andet sårbehandling, hvilket det er meget effektivt til. Men Zinc er også antibakterielt, hvorfor det ikke er en optimal makker til de probiotiske produkter.
Eksamensbevis
Kom du igennem bloggen her, har du bestået BAKs hudskole i, hvordan man kombinerer probiotisk hudpleje med andre produkter og aktive ingredienser.
Husk at man altid kan videreuddanne sig, og vil du gerne vide mere, er du altid velkommen til at skrive til os. Vores dygtige forskere er altid klar til at hjælpe med spørgsmål om probiotisk hudpleje.
Tillykke, og god fornøjelse med din probiotiske hudpleje fremover.