Det skal du vide om atopisk hud
Noget af det, der går lige ind her hos os er, når vi modtager beskeder fra mennesker, der lyder nogenlunde sådan her:
”Jeg døjer voldsomt med irriteret, tør og atopisk hud. Den klør, strammer og svier, og jeg synes, jeg ser forfærdelig ud med mine røde knopper og skællende hud. Jeg har prøvet alt, også en masse præparater fra lægen. Det virker, imens jeg bruger det, men jeg kan ikke lide at udsætte min krop for så skrappe sager i længere tid. Kan I hjælpe?”
Det påvirker os, fordi vi ved, hvordan det føles, og vi ved, hvor desperat man kan være for at komme hudproblemerne til livs.
BAKs ene grundlægger, Søren, startede faktisk i sin tid BAK, fordi han selv har kæmpet med atopisk hud hele livet og gerne ville hjælpe andre med samme problem.
Hjælpen fandt han og BAKs anden grundlægger, Charlotte, blandt probiotiske bakterier.
Den helt rette stamme viste sig nemlig at have fantastisk god effekt mod den skadelige bakterie Staphyloccoccus aureus, der ofte er på spil i atopisk hud.
Hvad er atopisk hud?
Atopisk hud kommer til udtryk som rød, kløende og ofte skællende hud, hvor der kan opstå små knopper eller vandblærer.
Når man er ramt, kan man føle sig som den eneste i verden med problemhud, men atopisk hud er faktisk enormt udbredt, og det er en tilstand der, særligt i vesten, er i kraftig vækst.
Hos folk med atopisk hud vil hudbarrieren ofte være mindre tæt, hvilket gør den ekstra disponeret for irritation og kløe. Det kan for eksempel komme til udtryk ved udbrud på hænderne, mens det for andre opstår i ansigtet og omkring øjnene. For nogen vil man være generet på hele kroppen.
Livsstilsfaktorer
Grunden til, at man får atopisk hud er ikke helt afklaret.
For mange vil årsagen kunne findes i genetikken. Har begge eller en af dine forældre atopisk hud, er der 30 % sandsynlighed for, at du også får det.
Men netop fordi der er en stigning i folk, der døjer med atopisk hud, spekuleres der på nuværende tidspunkt også i, om der er en sammenhæng mellem stigningen og det faktum, at vi samtidig i vesten har en faldende bakteriediversitet i og på kroppen.
Her er det værd at kigge på dit mikrobiom – både det inderste og det yderste, altså dit hudmikrobiom.
I vores moderne verden bliver vi nemlig eksponeret for et væld af ting, der kan påvirke diversiteten i vores mikrobiom. Vi udsættes for blandt andet både luftforurening, mange forskellige kemikalier og medicin som antibiotika.
Det er ikke optimalt, for du vil gerne have et diverst mikrobiom, for så har du typisk også et overtal af gode og gavnlige bakterier, der hjælper din krop og din hud.
Ligeledes er der noget der tyder på, at din livsstil, med alt hvad den indebærer af kost, stress og søvn også påvirker dit mikrobiom.
Er du stresset, spiser du meget forarbejdet og sukkerholdig mad eller sover du for lidt, vil det kunne belaste dit mikrobiom.
Er du så samtidig disponeret for atopisk hud, vil alt dette kunne tricke tilstanden så den blusser op – og kan være svær at slippe af med.
Hjælp til irriteret og kløende hud
For de fleste af os, vil det være svært at gøre så meget ved vores omgivelser, så der er belastninger, vi slet og ret har svært ved at undgå.
Når det er sagt, kan du formentlig med fordel kigge din livsstil efter i sømmende, og for eksempel ændre dine kostvaner, sørge for at få søvn nok og stresse mindre.
Derudover er det rigtig godt at hjælpe huden til at styrke dens barrierefunktion.
Det gør du blandt andet ved at sørge for, den er gennemfugtet, så en god fugtighedscreme er en rigtig god start.
Og så kan du hjælpe huden med at genskabe den balance, der er slået ud af kurs, ved at tilføje gode bakterier. For eksempel i form af vores probiotiske serum til atopisk hud, der indeholder levende bakterier. Den er rigtig god til særligt irriterede hudområder, mens vores nye Postbiotic Body Cream er en nærende creme til hele kroppen, der indeholder en af vores hero-bakterier, LB356R®, i postbiotisk form og som er særligt velegnet til daglig brug.
Læs mere om vores produkter til atopisk hud her.