Få sund hud med postbiotika

Få sund hud med postbiotika

Christine Løkkebø,

Ok. Nu havde du lige lært, at det er rigtigt godt for din hud med levende, probiotiske bakterier. Og nu kommer vi så her og siger, at postbiotika også er rigtig godt for din hud.

Hvad er nu postbiotika for noget? og hvorfor er det godt? 

Frygt ej, det bliver du meget klogere på, hvis du fortsætter med at læse med her: 

Op og ned på præ-, pro- og postbiotika

Inden vi dykker ned i postbiotika og dennes fortræffeligheder, skal vi lige have styr på hvad, der er hvad, når vi snakker gavnlige bakterier eller næring til disse.

Probiotika er levende mikroorganismer, der har en gavnlig effekt på din sundhed, enten når du spiser dem eller påfører dem huden.

Hvis du har erfaring med vores produkter, har du også hørt om præbiotika før. Præbiotika er nogle bestemte fibre, der fungerer som en slags ’superfood’ for de probiotiske bakterier, da de hjælper bakterierne med at få energi og kræfter til at udføre deres gavnlige arbejde på din hud.

Postbiotika - kan man næsten høre på navnet – betyder efter det levende.   

Helt konkret er postbiotika de døde bakterier og består af de probiotiske celler og alle de metabolitter, de har produceret under hele deres livscyklus.

Når probiotiske mælkesyrebakterier gror, kalder man det normalt en fermentering. Det er en proces, hvor bakterierne nedbryder mad som for eksempel grøntsager. Under fermenteringen gror bakterierne sig talstærke samtidigt med, at de producerer en masse gode stoffer, dem, vi kalder for metabolitter.

Bakterierne vil blive ved med at producere metabolitter, indtil de dør. Og det er disse døde bakterier, der er postbiotika.

Vitaminer, antioxidanter, aminosyrer og meget, meget mere

Selvom postbiotika er døde bakterier, kan de altså stadig bidrage med alt muligt godt til din hud.

De optager plads på huden, præcis ligesom probiotika, og levner dermed mindre plads til potentielt skadelige bakterier, og så kommer de altså med alle de her metabolitter, der på forskellig vis bidrager til hudens sundhed.  

Det er blandt andet vigtige vitaminer, aminosyrer, antioxidanter, antiinflamatoriske stoffer og meget mere. Altså rigtig mange af de stoffer, du normalt vil købe flere forskellige produkter for at få glæde af, men her får du dem på én gang. 

Det er dog ikke helt forkert, at sammenligne postbiotiske produkter med 'almindelige' hudplejeprodukter, for de indeholder en masse gode ting, men producerer ikke metabolitter som de levende, probiotiske bakterier gør. 

Hvornår skal du bruge hvad?

Probiotiske bakterier er jo lidt nogle divaer, for det kræver sin forsker at holde dem levende og dermed drage nytte af den store effekt, som de i udgangspunkt er i stand til at skabe.

Men lykkes man med det, er der altså virkelig mulighed for at få ’bang for the buck’ her.

For selvom postbiotika også hæmmer de skadelige bakteriers aktivitet, er de levende probiotika mere potente til at genvinde balancen i hudmikrobiomet.

Hvis hudens mikrobiom er i stor ubalance, og du for eksempel døjer med mange bumser, irriteret hud eller kløe, er det vigtigste nemlig at få det tilbage i balance. Her er de probiotiske bakterier bedst.

Når du tilfører levende bakterier, går de nemlig aktivt ind og konkurrerer om både pladsen og føden med de skadelige bakterier, der har fået overtaget i huden. Dermed hjælpes mikrobiomet tilbage i balance.

Postbiotikas primære ’claim to fame’ ligger mere i dens sundhedsmæssige egenskaber, fordi de som nævnt tidligere indeholder et hav af gode metabolitter, der alle er med til at styrke huden.

Så er dine hudproblemer mindre udtalte – det kan for eksempel være tør eller rødmende hud eller få urenheder - eller vil du blot gerne styrke hudens generelle sundhed, vil det postbiotiske produkt være det rette for dig.