Når huden kommer i ubalance
Hos Bak Probiotic Skincare snakker vi ofte om, hvordan gode bakterier hjælper huden tilbage i balance.
Men hvad kan få huden til at komme ud af balance i første omgang? Hvordan vil det føles og ikke mindst, hvordan påvirker det din huds udseende.
Det kan være komplekst, men hudlæge, Hans Lomholt, der er medejer af Hudlægecenter Nord og ekstern lektor ved Aalborg Universitet, har indvilget i at give nogle overordnede svar på, hvad de typiske hudproblemer, folk kæmper med, består af, og hvad der ligger til grund for dem.
Typiske hudproblemer
Nogle af de mest gængse hudproblemer folk slås med, er akne, som de fleste af os vil kende som udbrud af bumser i større eller mindre grad, rosacea, der kan give blussende rødme og bumselignende irritation og så eksem, der skaber kløe og irritation og skældannelse i huden.
Akne
”Helt grundlæggende, kender man ikke årsagen til, hvorfor folk får akne. Men man kender en række faktorer, der er medvirkende til, at man får det”, fortæller Hans Lomholt og fortsætter:
”En vigtig faktor er, at man kan være genetisk disponeret for at udvikle akne. Derudover spiller mandligt kønshormon en rolle, og da netop dette stiger i puberteten, er det formentlig en del af grunden til, at akne for mange starter i denne tid. De fleste med akne har desuden en øget produktion af talg i huden. Den øgede talgproduktion og en tillukning af talgkirtlerne giver øget grobund for hudbakterien Cutibacterium acnes, som ser ud til at spille en rolle i sygdommen.”
Akne starter oftest i teenageårene og ebber gerne ud først i 20’erne. Og hvis man føler sig alene i kampen mod bumserne, kan man trøste sig med, at det langt fra er tilfældet. Faktisk oplever ca. 80 % af alle mennesker på et tidspunkt at få akne i en eller anden grad - fra den meget milde til meget svære akne, der blandt andet giver ar i huden.
Og netop fordi tilstanden er noget, rigtige mange af os har nøje og nærstuderede erfaringer med, hersker der en del myter og misforståelser om, hvorfor bumserne kommer, og hvordan man kommer af med dem.
”Jeg tror, at den mest udbredte misforståelse om akne er, at det er en form for uren eller beskidt hud, og at man derfor kan rense sig ud af akne. Men akne har ikke noget at gøre med beskidt hud som sådan”, fortæller Hans Lomholt.
”Der er ikke noget der tyder på, at rens decideret forværrer akne, men effekten er bare ikke ret stor. Peeling vil i nogle tilfælde have en vis virkning, men for mange vil man egentlig bare komme til at bruge mange penge på produkter, før man finder noget, der virker.”
”Der findes en række veltestede medicinske produkter både som lokale præparater og tabletter. De fleste er på recept, men enkelte som benzoylperoxid er i håndkøb. Hvis man har generende akne, bør man gå til lægen og få en virksom behandling”, siger Hans Lomholt.
Hvis man har en mild grad af akne, vil man måske kunne sætte ind et andet sted i første omgang.
Blandt andet via kosten.
”Det er ikke vildt godt undersøgt endnu”, siger Hans Lomholt, ”men der er en række data der peger på, at kosten kan spille en rolle. Blandt andet har man fundet sammenhænge mellem indtag af magre mælkeprodukter og hurtigt omsættelige kulhydrater som slik og sodavand og forværret akne.
Så her er det et forsøg værd at sætte ind og minimere indtaget, hvis man vil aknen til livs.
Derudover kan stress forværre akne, så at geare ned og undgå stress kan måske hjælpe, hvis man vil af med bumserne.
Eksem
Rød, kløende og ofte skællende hud, hvor der kan opstå små knopper eller vandblærer. Lyder det bekendt?
Det vil det gøre for mange, for eksem er nemlig et af de hudproblemer, mange vil på et eller andet tidspunkt vil stifte bekendtskab med i et eller andet omfang.
Hvorfor man får det, kan skyldes flere ting. Du kan være allergisk over for noget, eller du kan være det, man ofte betegner som atopiker; en der har, eller har haft, atopisk eksem, også kendt som børneeksem, og dermed har en sartere hud.
”Nogen får skæleksem, seboroisk dermatitis, hvor en reaktion på vores normale Malassezia-hudsvampe spiller en rolle og typisk giver eksem og skæl i hårbunden, øjenbrynene og ved næsefløjene”, fortæller Hans Lomholt og fortsætter:
”Børneeksem er mest udtalt ved børn, men mange af dem, der vokser fra det, vil typisk have en lidt sartere hud også senere i livet. For nogen vil det forsvinde i løbet af puberteten, men kommer så igen som voksen. Nogen vil døje med det hele livet.”
Hos folk med atopisk hud vil hudbarrieren ofte være mindre tæt, hvilket gør den ekstra disponeret for irritation og kløe. Det kan for eksempel være ved udbrud på hænderne, mens det for andre opstår i ansigtet og omkring øjnene.
Skyldes eksemen allergi, er det bedste man kan gøre at undgå det, man er allergisk overfor. Ellers vil eksem ofte blive behandlet med hormoncreme, fortæller Hans Lomholt.
”De dæmper irritations- og immunsystemet, hvilket er det der bliver trigget ved eksem."
Men generelt er det vigtigt, at man smører huden med gode fugtighedscremer, hvis man har tendens til eksem.
”Kan man holde det nede med fugtighedscreme, er det jo helt klart nummer ét”, siger Hans Lomholt.
Rosacea
Rosacea er en sygdom, der oftest rammer folk fra 40-60 års-alderen. Den er kendetegnet ved røde knopper og pudselementer, der ikke i sig selv kan skelnes fra akne, men som ofte følges af rødme i huden, hvor man for eksempel kan opleve at blusse af ting som sol, stærk mad eller alkohol.
Nogen, oftest mænd, kan opleve at rosacea viser sig som det, der hedder rhinophyma, hvor talgkirtlerne på næsen bliver kraftigt forstørrede og næsten kan gøre den deform. Hos nogen kan rosacea også påvirke øjnene.
”Ligesom ved akne ved man ikke helt, hvad årsagen er, men man kender en række af de delmekanismer, der indgår”, fortæller Hans Lomholt.
”Igen er der noget genetisk der spiller ind, ligesom der er nogle ændringer i det medfødte immunsystem. Folk med rosacea har flere af en bestemt type mide, der hedder demodex-mide, i huden. Den har vi alle, men har man rosacea vil der typisk være flere. Man ved ikke, om det er miden, der skaber rosaceaen, eller om det øgede antal mider kommer som en følge af rosacea.”
Ofte vil man behandle rosacea lokalt med medicinske cremer, eller hvis det er slemt, med tabletter. Der er også mange der ved, hvad der trigger netop deres rosacea, og i så fald bør man tage sine forholdsregler, siger Hans Lomholdt:
”Bliver man trigget af sol, bør man selvfølgelig bruge en god solcreme. Er det alkohol, må man begrænse sit indtag og så videre. Altså undgå trigger-faktoren.”
”Mange vil desuden have gavn af en god creme”, fortsætter han, men påpeger, at folk med rosacea dog ofte har svært ved at tåle mange cremer, fordi hudbarrieren er ændret og de har en øget følsomhed i blodkar og nerver, og at det derfor kan være nødvendigt at prøve sig lidt frem.