Rosacea: Forståelse og håndtering af de forskellige typer

Rosacea: Forståelse og håndtering af de forskellige typer

Charlotte Berglund Thomsen,

Rødmende kinder, karspringninger, akne-lignende knopper, og meget sensitiv og følsom hud, er hudproblemer mange kender til. Hvis du også har disse problemer, kan det være en læge eller hudlæge allerede har diagnosticeret dig med en form for rosacea. Rosacea er en kronisk hudlidelse, der påvirker millioner af mennesker verden over, og er frustrerende og udfordrende at håndtere. Dens symptomer kan variere fra mild rødme i ansigtet, til alvorlige opblussen, der forårsager ubehag, og som også kan påvirke selvværdet. I dette blogindlæg vil vi gå dybden med de forskellige typer af rosacea, deres årsager, og hvilken rolle, probiotika kan have i håndteringen af rosacea.

 

Hvad forårsager rosacea?

Mens den præcise årsag til rosacea stadig er uklar, er der flere faktorer, der bidrager til dens udvikling og forværring. Disse faktorer kan være genetisk disposition, abnormiteter i blodkar, dysfunktion af immunsystemet, eller tilstedeværelsen af visse mikroskopiske mider på huden, kaldet Demodex og mikrobiel dysbiose. I nogle undersøgelser, er bakteriel overvækst i tyndtarmen (SIBO) også blevet forbundet med rosacea. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er altid, at disse faktorer gør, at man vil udvikle rosacea, og at det også kan variere fra person til person.

 

Typer af rosacea:

Rosacea kan manifestere sig på forskellige måder, hver med sit eget unikke sæt af symptomer og årsager. Hvis du bedre vil forstå din rosacea og hvordan du skal håndtere den, kan det være en stor hjælp, hvis du kender til hvilken type rosacea du har, og hvad, der er den underliggende årsag.

Rosacea type 1: Erythematotelangiektatisk

Type 1: Erythematotelangiektatisk rosacea

Kendetegnet ved denne type, er en vedvarende rødme i ansigtet, synlige blodkar (telangiektasier) og en tendens til let at blive rød i hovedet. Det kan være ledsaget af en stikkende eller brændende fornemmelse, og kan forværres af triggere såsom soleksponering, temperaturændringer eller visse hudplejeprodukter.

 Rosacea Type 2: Papulopustular Rosacea

Type 2: Papulopustular Rosacea

Denne type bliver ofte omtalt som akne rosacea, hvor man kan være plaget af rødme, hævelse, eller akne-lignende knopper eller pustler. Disse symptomer opstår ofte i midten af ansigtet, som f.eks. på kinder, næse, pande og hage. Stress, krydret/stærk mad, alkohol eller visse slags medicin, kan være triggere for papulopustulær rosacea.

 Rosacea type 3: Phymatous

Type 3: Fymatøs rosacea

Phymatous rosacea er karakteriseret ved fortykket hud og forstørrede porer, der primært påvirker næsen (rhinophyma). Den kan også påvirke andre områder af ansigtet, hvilket fører til en ujævn hudtekstur. Den præcise årsag til phymatøs rosacea er stadig ukendt, men man tror, at det kan være relateret til senfølger af ubehandlet rosacea.

 

Probiotikas rolle i håndtering af rosacea:

Probiotika, både i form af orale kosttilskud og hudplejeprodukter, har fået opmærksomhed for deres potentiale til at håndtere rosacea-symptomer. Man mener, at nogle af disse gavnlige bakterier, kan hjælpe med at genoprette hudens naturlige balance, styrke hudbarrieren og reducere inflammation. Når det indtages oralt, mener man, at probiotika kan hjælpe med at forbedre tarmmikrobiomet, hvilket kan have en effekt på huden.

Rosacea type 1 kendetegnes ofte ved synlige blodkar, og selvom dette ikke er noget, som probiotika kan reducere, kan probiotika hjælpe med at reducere inflammation, rette op på ubalancer i mikrobiomet og styrke hudbarrieren. BAK Skincares Oil for Redness indeholder milde naturlige olier og probiotika for at berolige og lindre sensitiv hud, reducere rødme og fremme en sundere glød.

BAK Oil for Redness

Rosacea type 2 forveksles ofte med akne på grund af røde knopper og pustler. Det er ofte ledsaget af tørre og irriterede pletter på huden, især i området omkring mund og næse. Oil for Redness er velegnet til denne type, men vores Serum for Acne-prone Skin kan i nogle tilfælde være mere egnet, da den er mere fugtgivende end Oil for Redness. Serummet har en base af jojobaolie, hvilket gør, at den er non-komedogent og dermed ikke blokerer hudens porer.

 

Håndtering af hud med tendens til rødme

Mange, der lever med rosacea, oplever årstids/sæsonbestemte udsving i deres symptomer. Koldt vejr, vind og lav luftfugtighed kan føre til øget tørhed og overfølsomhed, mens varmt vejr og soleksponering kan udløse rødme. Hud med rosacea har ofte en forhøjet pH-værdi, og det er derfor ekstra vigtigt ikke at bruge sæber. Sæber er alkaliske og har tendens til at forhøje pH-værdien. Ved at tilpasse din hudplejerutine og livsstilsvaner i forhold til sæson og pleje, der er velegnet til din huds tilstand, kan du hjælpe din hud på vej mod bedre at kunne håndtere de skiftende årstider.

Skånsom og mild rens: Brug en mild, skånsom rens til at vaske dit ansigt. Undgå at skrubbe huden og at bruge varmt vand, da begge ting kan forværre rødme og betændelse.

Solbeskyttelse: Beskyt din hud mod solens skadelige stråler ved at bruge en bredspektret solcreme med en høj SPF. Vælg fysiske solcremer, der indeholder zinkoxid eller titaniumdioxid, da de er mindre tilbøjelige til at irritere huden.

Undgå triggere: Identificer og undgå de triggere, der forværrer dine rosacea-symptomer. Typiske triggere er krydret/stærk mad, alkohol, varme drikke, ekstreme temperaturer og visse hudplejeprodukter. Det vigtigste er at undgå at forårsage betændelse i kroppen. Skriv dagbog eller noter for at holde styr på dine opblussen, og for bedre at kunne identificere mønstre.

Fugt regelmæssigt: At give huden fugt, er essentielt for hud med tendens til rosacea, da det hjælper med at opretholde hudens fugtniveau og styrke hudbarrieren. Vælg milde, non-komedogene fugtighedscremer, der ikke indeholder potentielle irriterende ingredienser som parfume og alkohol. Det er okay at bruge oliebaserede produkter, så længe de ikke er komedogene og ikke blokerer dine porer.

Vi ved, at det er en hurtig løsning at skjule rødmen med make-up, men prøv at give din hud en pause, når det er muligt. Nogle af de produkter, der effektivt dækker rødme, er ikke særlig naturlige og kan virkelig forstyrre din huds mikrobiom og forårsage en forværring af hudens tilstand. Husk at spørge en hudlæge efter personlig vejledning, og tænk holistisk, når det handler om din huds velvære.