Sensitiv Hud: Hvilke ingredienser du bør undgå og hvilke du bør bruge

Sensitiv Hud: Hvilke ingredienser du bør undgå og hvilke du bør bruge

Charlotte Berglund Thomsen,

Op til 75% af europæere mener at de har sensitiv hud[1]. Hvis man har sensitiv hud, skal man være opmærksom på de produkter, man vælger. Det kræver ofte at man må prøve lidt af hvert, før man finder den helt rigtige hudplejerutine, der hjælper med at opretholde en sund og strålende hud. I denne blog vil vi dykke ned i hvad det vil sige at have sensitiv hud, hvilke ingredienser, man bør undgå, og hvilke ingredienser, der er gode for sensitiv hud.

 

Hvad er sensitiv hud?

Dem med sensitiv hud, oplever ofte rødme, irritation, tørhed, brændende fornemmelser og nogle gange også udbrud. Dette skyldes at hudbarrieren er beskadiget, hvilket gør det lettere for irritanter og allergener at trænge igennem. Nyere videnskab har heldigvis sat fokus på hudens mikrobiom og dens afgørende rolle i at opretholde hudens sundhed. Hos dem med sensitiv hud, kan mikrobiomets skrøbelige balance nemt blive forstyrret, hvilket kan føre til yderligere hudproblemer. Det kan derfor være vigtigt at gøre probiotisk hudpleje til en del af din hverdag for at forebygge ubalancer, og ikke kun når der opstår hudproblemer. Et stærkt mikrobiom kan nemlig hjælpe din hud med at være modstandsdygtig overfor miljømæssige påvirkninger eller hudirritanter.

 Skincare smears

Ingredienser du bør undgå

Når du har sensitiv hud, er det vigtigt at være opmærksom på hvilke ingredienser, der findes i dine hudplejeprodukter. Her er et par eksempler på ingredienser, der kan udløse hudreaktioner, som ofte findes i produkter på markedet:

Parfume: Parfume, uanset om de er syntetiske eller naturlige, kan være skrappe mod sensitiv hud. De indeholder ofte allergener, der kan føre til rødme og irritation.

Tensider/overfladeaktive stoffer: Sulfater, såsom natriumlaurylsulfat (SLS), er kendt for at fjerne hudens naturlige olier og forstyrre hudbarrieren, hvilket gør den mere sårbar over for irritation. Det findes ofte i sæber og shampooer. SLS påvirker også dit naturlige hudmikrobiom.

Alkohol: Høje koncentrationer af alkohol i hudplejeprodukter kan være udtørrende og irriterende for sensitiv hud. Vær opmærksom på ingredienser som denatureret alkohol (denatured alcohol). Alkohol dræber mikroorganismer og påvirker dermed også dit naturlige hudmikrobiom, herunder de gode bakterier, der udgør en del af dit immunforsvar.

Parabener: Parabener er konserveringsmidler, der findes i mange kosmetiske produkter og shampooer, og kan forårsage allergier og overfølsomhed.

Æteriske olier: Selvom nogle æteriske olier har fordele for huden, kan de være for potente for sensitiv hud. Vær derfor forsigtig når du bruger produkter, der indeholder stærke æteriske olier som citronella, pebermynte eller eukalyptus.

Alle BAK's hudplejeprodukter er blevet vurderet til ’A-kolbe’ af Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, hvilket betyder at de ikke indeholder parfume, stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende, miljøbelastende stoffer, planteekstrakter, der kan give allergi eller andre allergifremkaldende stoffer.

 BAK Skincare_Oil for Redness

Ingredienser du bør bruge

Der findes heldigvis også flere ingredienser, der hjælper med at berolige og styrke sensitiv hud:

Naturlige olier og smør: Naturlige olier som jojoba, argan og sheasmør er rige på fedtsyrer, og kan give næring og fugt til sensitiv hud, hvilket hjælper med at opretholde dens balance og smidighed. Du kan læse mere om de olier som BAK anvender her.

Hyaluronsyre: Hyaluronsyre har nogle fantastiske fugtgivende egenskaber. Den hjælper huden med at bevare fugt, samt reducere tørhed og irritation.

Ceramider: Ceramider er essentielle lipider, der udgør hudbarrieren. Brug af produkter med ceramider kan styrke hudens beskyttende lag.

Niacinamid: Dette B-vitamin-derivat har antiinflammatoriske egenskaber, der kan berolige rødme og irritation, samtidig med at det forbedrer hudens overordnede tekstur. Det er blot en af de mange stoffer, kaldet metabolitter, der produceres af probiotika. Du kan læse mere om de metabolitter som probiotika producerer her.

Aloe vera: Aloe vera er kendt for sine beroligende egenskaber. Aloe vera gel kan give øjeblikkelig lindring til sensitiv hud og reducere rødme.

 Multiple active ingredients

Undgå for mange aktive ingredienser: Sådan finder du balancen

Mens det kan være vigtigt at inkorporere effektive ingredienser i din hudplejerutine, kan du også komme til at overbelaste din hud. Hvis du bruger for mange aktive ingredienser, især på én gang, kan det overvælde sensitiv hud, og føre til uønskede reaktioner. Det kan derfor være afgørende at finde en balance, og give din hud tid til at vænne sig til nye produkter.

Der findes derudover også nogle almindelige aktive ingredienser, der ikke bør kombineres på grund af risikoen for irritation. For eksempel kan alpha hydroxysyrer (AHAs), såsom glykolsyre, og beta hydroxysyrer (BHAs), som salicylsyre, være for hårdt for sensitiv hud, hvis de bruges samtidig. Af samme grund bør du også undgå at kombinere retinoider, der er kendt for deres anti-aging fordele, med kraftige eksfolianter som AHAs eller BHAs, da denne kombination kan føre til ekstrem tørhed og overfølsomhed. Introducer altid nye aktive ingredienser gradvist, og overvej at henvende dig til en hudlæge for at få en personlig tilpasset hudplejerutine, der imødekommer din huds specifikke behov. Husk, at færre produkter og ingredienser ofte kan være bedre, når det kommer til sensitiv hud – en skånsom og fast rutine kan give de bedste resultater.

 

At have sensitiv hud kan være udfordrende, men med den rette tilgang, kan det håndteres. Ved at undgå irriterende stoffer og i stedet gå efter ingredienser, der er skånsomme mod huden, kan du holde din hud sund og rolig. Husk at tænke over andre ting i din hverdag, der kan irritere huden, og vælg i stedet det, der støtter og passer på din sensitive hud. Når du vælger BAK Skincare produkter, vælger du et brand, der har fået vurderingen, "A-kolbe", af Kemiluppen fra Forbrugerrådet TÆNK Kemi, på alle hudplejeprodukter. ”A-kolbe” produkter er et godt sted at starte, hvis du leder efter skånsomme produkter til din sensitive hud. I vores produkter finder du milde, men effektive ingredienser, fordi vi bekymrer os om din hud lige så meget som du gør.

 

Kilde:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533878/#:~:text=Berardesca%20et%20al.,demonstrating%20uncomfortable%20symptoms%20(40).