Solen, sommeren og dit mikrobiom: Sådan optimerer du din hudplejerutine

Solen, sommeren og dit mikrobiom: Sådan optimerer du din hudplejerutine

Charlotte Berglund Thomsen,

Solen skinner mere og temperaturen stiger. Det kan derfor være tid til at ændre din hudplejerutine, og lytte ekstra godt til din ’skintuition’. Hvis ikke du bruger solcreme resten af året, er forår og sommer, der hvor du skal optimere plejen og beskyttelsen af din hud. Når du begynder at bruge en solcreme, kan det være nødvendigt at justere din morgenhudplejerutine, for at undgå uønskede reaktioner.

Udover den øgede eksponering for skadelige UV-stråler, kan sommeren også medføre udbrud, der er forårsaget af sved. Sved kan blandt andet være med til at forværre hudtilstande som eksem og akne. Her kommer probiotisk og postbiotisk hudpleje til undsætning, ved at pleje din huds mikrobiom, og hjælpe dig med at opretholde en sund og strålende hud. Nedenunder vil vi gå mere i dybden med mikrobiomvenlig hudpleje, og hvordan du bedst muligt tilpasser din rutine til sommeren.

 

Solen, sommeren og dit mikrobiom:

Før vi går i går ned i detaljerne med fordelene ved probiotisk og postbiotisk hudpleje, er det vigtigt at erkende, hvordan sol og sved kan påvirke din hud. Øget eksponering for solens stråler, kan føre til solskoldning, for tidlig aldring og i værste i tilfælde, hudkræft. Derudover sveder vi mere om sommeren, og sved kan være med til at tilstoppe porerne, hvilket kan resultere i akneudbrud og irritationer. For dem, der lever med eksem, kan kombinationen af varme og sved udløse forværring af deres symptomer og øget ubehag.

Langvarig UV-eksponering, som f.eks. at solbade, og kemikalier fra vandet i en pool, kan være hårdt for hudmikrobiomet og forstyrre hudens balance.

 

Udnyt superkræfterne fra probiotisk og postbiotisk hudpleje:

Probiotisk hudpleje er produkter, der indeholder gavnlige levende bakterier, mens postbiotisk hudpleje indeholder de metabolitter (gavnlige stoffer), som bakterierne har produceret. Disse hudpleje ’superhelte’ arbejder harmonisk sammen med din huds naturlige mikrobiom (fællesskabet af mikroorganismer, der lever på hudens overflade), for at genoprette balancen, styrke hudbarrieren og fremme hudens generelle sundhed. Her giver vi dig nogle tips til, hvordan du bedst muligt kan optimere din sommerhudplejerutine med dem: 

  1. Brug en mild rens: Start din sommerhudplejerutine ved at rense dit ansigt med en præbiotisk rens om aftenen, for at fjerne snavs, solcreme og sved. Om morgenen behøver du blot at skylle din hud med koldt eller lunkent vand, for ikke at fjerne alt for meget af hudens naturlige olier, og for at undgå at forstyrre dens mikrobiom. 
  1. Giv huden fugt og næring: Om morgenen kan du vælge en let probiotisk olie, eller en postbiotisk ansigtscreme, for at genoprette hudens fugtniveau uden at tynge den ned. Disse produkter tilføjer essentielle næringsstoffer og antioxidanter, samtidig med at de understøtter balancen af de gavnlige bakterier på din hud. Det er ideelt at påføre probiotika på huden om aftenen efter en dag i solen, da de gode bakterier hjælper din hud med at komme sig efter eventuelle solskader, og hjælper dit mikrobiom med at komme sig efter UV-eksponering. 
  1. Beskyt med solcreme: Solcreme er et vigtigt trin i enhver sommerhudplejerutine. Det er dog ikke alle solcremer, der er ens, når det kommer til at støtte din huds mikrobiom. Kig efter bredspektrede solcremer, og solcremer, der er beskrevet som mikrobiom-venlige eller non-komedogene (noget, der ikke tilstopper porerne). Disse solcremer giver effektiv beskyttelse mod UV-stråler, uden at forstyrre balancen i din huds mikrobiom.

Tip: I Skandinavien kan du gå efter produkter med Svanemærket eller astma- og allergimærkede solcremer. Disse kan være gode indikatorer på, at produktet er skånsomt. Hvis du bor i Danmark, kan du slå dine produkter op på Kemiluppen, for at se om de har en god vurdering.

I hvilken rækkefølge og hvornår skal solcreme og probiotiske/postbiotiske produkter påføres?

Når du skal kombinere solcreme og probiotiske eller postbiotiske produkter, er rækkefølgen afgørende. Påfør dine probiotiske eller postbiotiske produkter først, og lad huden absorbere produktet. Påfør herefter rigeligt med solcreme som det sidste trin. På denne måde, sikrer du at din hud får fuldt udbytte af de probiotiske eller postbiotiske produkter, samtidig med at den beskyttes mod solen.

 

Hvorfor tilbyder BAK ikke en solcreme?

Vi har rigtig mange produkter i vores innovationspipeline, og vi mener, at der allerede findes mange gode solcremer på markedet. Derfor fokuserer vi vores indsats på andre problemer, der virkelig mangler gode løsninger. Så hold godt øje med os...

 

Skincare Freedom: Frihed til din hud

Sørg for at give din hud mulighed for at ånde om sommeren. Dette kan du blandt andet gøre, ved at reducere mængden af makeup. Sol, flere bade og sved kan alt sammen være belastende for huden. Så jo mere "frihed" og ro du kan give din hud og dets mikrobiom, jo bedre.

Udover hudplejeprodukter, kan livsstilsændringer i hverdagen også bidrage til at opretholde en sund hud i sommermånederne. Sørg for at indtage rigeligt med vand, da det hjælper med at støtte hudbarrieren og hudens generelle sundhed. Vælg let, åndbart tøj for at minimere svedophobning, og vælg tøj i materialer, der er skånsomme mod sensitiv hud. Derudover, er det på med hat og solbriller, for at beskytte dit ansigt mod solens stråler. Husk også at undgå solen midt på dagen. Vi ved, at du har sikkert hørt disse råd før – men det er altid godt med en lille genopfriskning.